13 Temmuz 2009 Pazartesi

2010 ÖSS



2010 ÖSS'de Çoklu Sistem Olacak

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSS’de düşünülen sistemde:" çok soru, çok sınav ve çok puan olacak "dedi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSS'de düşünülen sınav sistemi değişikliğinin ayrıntılarını Radikal'e açıkladı. Önceki gün, ÖSS sisteminde yapılacak değişikliklerin görüşüldüğü YÖK Genel Kurulu'na katılan Yarımağan, toplantıda üzerinde konuşulan rapor hakkında bilgi verdi. 2010 ÖSS KPSS ve 28 Şubat süreci öncesinde uygulanan üniversiteye giriş sisteminin bir karması haline gelecek. 2010 ÖSS iki aşamalı toplam beş oturumlu bir sınav olacak.
SORU VE DERS İÇERİKLERİ DEĞİŞMEYECEK: Bir oturuma sıkıştırılan sınav, birden fazla güne ve oturuma yayılacak. Ancak ne sınavda çıkacak sorularda bir değişiklik olacak ne de derslerde.
İKİ AŞAMA TOPLAM BEŞ OTURUM: Sınav iki aşamadan ve toplam beş oturumdan oluşacak. Nisan ayında yapılacak ilk sınava giren adaylar, orada belli bir başarı elde ederlerse ikinci kısımdaki oturumlara girmeye hak kazanacak. Baraj niteliğindeki ilk aşamada, öğrencinin Matematik, Fen, Edebiyat gibi derslerde temel bir bilgiye sahip olup olmadığı tespit edilecek.
İkinci kısımda, 'Matematik Sınavı', 'Fen Sınavı', 'Edebiyat Sınavı' ve 'Sosyal Sınavı' olmak üzere toplam dört oturum olacak. Bu oturumların her biri için bir gün ayrılacak. Toplam dört günde tamamlanacak oturumlar için Haziran ayının son iki hafta sonu, tarih olarak belirlenecek. Yabancı Dil Sınavı için ise altıncı bir oturum yapılacak.
HANGİ OTURUMA GİRECEĞİNİ ADAY BELİRLEYECEK: Hangi sınava gireceğine adayın kendisi karar verecek. Edebiyattan mezun olup matematik sınavına girenin sınavda başarılı olması zor olsa da bu konuda bir kısıtlamayla karşılaşmayacak. İsteyen bütün oturumlara girecek. Bu sistemde de ortaöğretim başarı puanının sınav puanlarına belli bir şekilde eklenmesi söz konusu olabilecek.
KPSS'Yİ ANDIRIYOR: Çok sayıda oturum, çok sayıda soru ve puan türü olması nedeniyle KPSS'yi andıran bir sistem olacak. Her fakültenin kendi öğrenci profilini belirlemesine olanak sağlanacak. Bir fakülte, biyoloji puanına daha ağırlık verecek, bir başka fakülte kimya puanına... Onların taleplerine göre puan türü belirlenecek.
MESLEK LİSELERİ: Meslek lisesi öğrencileri de sistem çerçevesinde istediği oturuma girebilecek. Meslek yüksekokuluna giriş eskisi gibi sınavsız olacak ya da birinci sınav sonuçlarına göre öğrenciler bu yüksekokullara yerleştirilecek.
Katsayı sürprizi
Radikal'in edindiği bilgiye göre 2010'da ÖSS'de yapılacak büyük değişikliğin yanı sıra 2009'da da bazı küçük değişiklikler yapılacak. 2009 ÖSS'de alan-alan dışı arasındaki puan farkı azaltılmaya çalışılacak. Buna göre mevcut sistemde Hukuk Fakültesi'ne girmek isteyen Fen bölümü mezunu adayın önündeki katsayı engeli, 2009'da yapılacak küçük düzenlemelerle biraz daha azaltılacak. Bunun için katsayı değişikliğine gidilebileceği gibi, puan hesaplamasında da yeni düzenleme yapılabilecek.
Sınavsız geçiş hakkı bitiyor
YÖK Genel Kurulu'na, meslek yüksekokullarının teknoloji fakültesine dönüştürülmesi ve bu okullara sınavsız geçişin kaldırılması da damga vurdu. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, “Sınavsız geçişin 2009'da kaldırılmasına ilişkin kanun taslağı hazırladık.
Bu yıl bir geçici madde konulacak, kabul edilirse sınavsız olarak girebilen adaylar sınava alınacak. Meslek liselerinden gelenler, bir meslek yüksekokul programını tercih edince taban puanı aranmaksızın yerleştirilecek. Sınavsız geçiş mesleki eğitime itibar kaybettirmektedir” dedi.
ALINTIDIR.
LKARAMANOĞLU

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online