2 Kasım 2009 Pazartesi

Teknoloji Fakülteleri Açılacak


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerden beklentilerinin, ülkenin ekonomisine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunmaları olduğunu söyledi.
-MESLEK YÜKSEK OKULLARININ MÜFREDATI
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, yaptıkları önemli değişikliklerden bir tanesinin de mesleki ve teknik eğitimin yeniden yapılandırılması olduğunu, burada meslek yüksek okulları ve teknoloji fakülteleri olmak üzere 2 ana eksen üzerinde çalışmaları yürüttüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
’’Bu konudaki çalışmalar, tasarı halinde. Meslek yüksek okullarında 2 yılı sabit tutarak sömestr sayısını 6’ya çıkardık. Öğrenci 6 sömestrin 3’ünü okulda teorik derslerde, diğer 3’ünü de sanayide çalışarak geçirecek. Bu sanayide çalışma işini garantiye almak ve çok daha ciddiye alınması için öğrencilere çalıştıkları süre içinde asgari ücretin bir bölümünü vermeyi, onları sigorta ettirmeyi düşünüyoruz. Belki bundan daha da önemli olan meslek yüksek okullarındaki her bir program için 3 kişilik danışma kurulu oluşturmayı düşünüyoruz. Bu kurullar okul müfredatının gerçek hayattaki mesleklerle ilişkisini kurmakta işe yarayacak. Bu insanlar 1-2 defa okulda toplanarak müfredatları gözden geçirecek ve müfredatın kendilerinden istenen nitelikte elemanları yetiştirip yetiştiremediğine karar verecek ve yetiştirmiyorsa değişiklik isteyecekler. Bu başka ülkelerde başarıyla uygulanan bir yöntem, bunu ülkemizde de uygulamaya çalışacağız.’’
Bu okullara girişlerin sınavsız olması nedeniyle prestijlerinin neredeyse sıfıra yakın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özcan, şunları söyledi:
’’Bu okulları derhal bu durumdan çıkarmalıyız. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknik elemanları derhal yetiştirmeliyiz. İstediğimiz nitelikte ve sayıda olmak koşuluyla ekonomimize ve ülkemize katkıda bulunmalarını sağlamalıyız. Bunu yaparsak Türkiye’nin çarkının döneceğine ve ülkenin kalkınacağına inanıyoruz.’’
Birkaç defa açılmak istenen, ancak başarılı olunamayan teknoloji fakültelerini açmak istediklerini belirten Prof. Dr. Özcan, şöyle dedi:
’’Bu fakülteler, bir çeşit mühendis yetiştiriyor. Ama bunlar diğerlerinden farklı olarak, işçilerle beraber çalışacak, işin bizzat yapılışında katkıda bulunacak mühendislerdir. Bunlara yurdumuzda çok ihtiyaç vardır. Gerçekten iş adamlarının dile getirdiği eleştirilerin pek çoğu teknik elemanların bulunamadığıdır. Haklılar.’’
Üniversiteler arasındaki işbirliğini artırmak, öğretim üyesi zenginliğini yaymak ve paylaştırmak için Farabi Değişim Programı hazırladıklarını bildiren Prof. Dr. Özcan, bunun esaslarının internet sayfalarında yayımlandığını, ilk müracaatları aldıklarını bildirdi.

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online