8 Nisan 2009 Çarşamba

ÖSS’YE NASIL ÇALIŞMALI ?


TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

Türkçe dersinde de diğer derslerde olduğu gibi bilgi çok önemlidir Türkçe dersinde ilk olarak konuyu bilmek ve iyice kavramak gerekir. Konuları iyice öğrenildikten sonra sorular çözülmelidir Özellikle dil bilgisi konularında bu daha önemlidir. Bundan dolayı öğrencilerin önce konuyu ayrıntılarıyla öğrenmeleri, ondan sonra o konuyla ilgili soruları çözmeleri gerekir. Yorum gerektiren sözcük ve cümle anlamı, paragraf bilgisi konularında ise diğerlerinde olduğu gibi bilgi esastır fakat bununla birlikte bol soru çözmek gereklidir. Özellikle paragraf bilgisi konusunda geçmiş yıllarda çıkmış ÖSS sorularını çözmek büyük önem taşımaktadır. Her öğrencinin anlama ve bilgi düzeyi farklılık göstermektedir, önemli olan doğru çalışma yöntemini belirlemek ve buna göre çalışmaktır.


TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

Tarih dersinin diğer derslere göre daha kolay öğrenilmesi avantajının yanında çok çabuk unutulma gibi bir dezavantajı vardır. Bu nedenle konu öğrendikten sonra bol bol soru çözülmeli ve konular tekrar yapılmalıdır. Tarih dersine çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır: Konular ile ilgili temel bilgiler iyi öğrenilmelidir, önemli olayların nedenleri ve sonuçları, önemli olaylar arasındaki etkileşim, günümüze kadar devam eden etkileri dikkatli incelenmeli ve öğrenilmelidir. Tarih konuları ile ilgili temel kavram ve terimler iyi öğrenilmelidir. Kavramlar arasında bağlantılar kurulmalıdır ve daha önce ÖSS’de çıkmış soruları çözülmelidir, konular iyice kavrandıktan sonra ilgili test soruları çözülmelidir.


COĞRAFYA DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

Geçmiş yıllarda yapılan ÖSS’lerde coğrafyada belirli yıllarda bazı konulara ağırlık verilmiş olmakla birlikte, her konudan soru çıkmaktadır. Bu nedenle, öğrencilerin öncelikle bütün konuları öğrenmeleri gerekmektedir. Öğrenciler konulara çalışırken merak ve ilgi ile yaklaşırlarsa coğrafya zevkli bir ders olacaktır. Ayrıca konuların daha iyi anlaşılabilmesi için atlaslardan, şekillerden ve resimlerden faydalanmaları yararlı olacaktır. ÖSS için konuların anlaşılması tek başına yeterli değildir, konuları bilmenin yanında yorum yapmak da çok önemlidir, bunu da öğrenciler, bol soru çözerek kazanabilirler ancak. Coğrafya soruları çözülürken şekil, grafik ve haritalar çok dikkatli incelenmelidir. Soruların ön bilgi kısmı var ise, bu ön bilgiler göz ardı edilmemeli, dikkatli bir şekilde okuyup anlamaya çalışılmalıdır. Yanlış yapılan sorulara daha sonra tekrar bakılarak sorunun doğru cevabı ve sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Bunun alışkanlık haline getirilmesi, zamanla sorunun yanlış yapılmasını önleyecektir


MATEMATİK DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

Soruyu anlamak çözmenin yarısıdır denir, Albert Einstein ise bu oranı %50 den %75 e çıkartarak soruyu anlamanın önemini vurgulamıştır Aşağıda matematik ile ilgili öneriler sunulmuştur. Matematiğin temel kurallarını bilmeyen bir öğrenci matematiği anlayamaz, bu nedenle öncelikle kuralları öğrenilmelidir. Bir öğrencinin işlem kabiliyetinin iyi olması, matematik konularını öğrenebileceğini gösterir. Bu nedenle yapılması gereken şey, hiç bilmediğiniz konulardan değil de, az bildiğiniz konulardan çalışmaya başlamaktır. Eğer konuyu az çok biliyor ve konu üzerinde işlem yapabiliyorsanız, bu konuları tam anlamıyla öğrenmenizin yolunu açacaktır. Konuları anlayabilmek öğrencinin kültürünün o konuyu öğrenmeye yeterli olduğunun göstergesidir, işlem kabiliyetinin az oluşu da çok soru çözmediğini belirtir, işlem kabiliyetini geliştirmenin en güzel yöntemi bol soru çözmektir. Az sorulu bir çalışmayla, bol sorulu bir çalışma ile az antrenman yapan bir sporcunun durumuyla, çok antrenman yapan bir sporcunun durumu aynı şeydir. Matematiğim mükemmel, geliştirmenin yolu ise sistemli çalışmak ve bol soru çözmektir.


GEOMETRİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

Geometri dersi, hem göze, hem zihne, hem de ruha hitap eden ender dersler arasındadır. Geometri konularına karşı alışkanlık kazandıkça, soruları daha rahat çözecek ve çözdükçe geometriden daha çok zevk alacaksınız. Geometri konularını sırasıyla inceleyip, özelliklerini yazarak tekrar ederseniz öğrenmeniz daha kolaylaşır. Konuların işleniş sırasını dikkate alınmalıdır, Çünkü geometride bilgiler süreklilik gösterir ve konular birbiriyle yakından bağlantılıdır. Verilen bilgileri ilgili örneklerle pekiştirip bol bol çözümlü örnekleri inceleyiniz. Konuyu iyice öğrendiğinizden emin olduktan sonra test çözmeye başlayınız. Yanlışlarınız varsa ilgili sorunun ilgili bilgi kısmını bir daha gözden geçiriniz. Test Çözerken dikkat edilecek bazı noktalar vardır; Soruda verilen bilgiler şekle doğru aktarılmalıdır. İstenen sonuca ulaşmak için şekildeki verileri sorgulamalısınız NE İÇİN VERİLMİŞ?,NASIL KULLANABİLİRİM?, BU VERİ NE İŞE YARAR?. Bu arada zihninizde o konunun bilgileri canlanacaktır. Ezberci olmadan, mantıklı bir silsile ile ister denklem kurarak, isterseniz ilgili bağıntılardan faydalanılarak problemi formülize etmelisiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra doğru işlemler ve sadeleştirmeler yaparak sonuca ulaştığınızdan emin olmalısınız.


FİZİK DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

ÖSS fizik sorularını zorluk düzeyi bakımından 3 grupta toplanabilir. Soruların %25 i herkesin yapabileceği düzeydeki sorular, %50 si normal zorlukta, %25 i de çeldirici olan sorulardır. Buna göre düşünülürse normal bir öğrenci soruların % 75 ini rahatlıkla yapabilir. Fizik dersine çalışırken dikkat edilmesi gereken noktalar: Öğretmenin anlattığı temel kavramları ve çözdüğü örnekleri çok iyi not alarak anlamaya çalışın. Eve geldiğinizde günübirlik, konuları tekrar ettikten iyice pekiştirdikten sonra soru çözmeye başlayın. Soru çözümüne kolaydan zora doğru ve özellikle çözümü yapılmış sorulardan başlamanız sizin için daha yararlı olacaktır. Böylece çözemediğiniz soruların çözümünü inceleme imkanı bulacaksınız. Daha sonra konu ile ilgili test soruları çözerek doğru ve yanlışlarınızı ayırınız. Yanlış yaptığınız soruları yeniden ele alıp inceleyiniz. ÖSS fizik soruları yorum ağırlıklı olduğundan dikkatinizi iyi toplamanız gerekmektedir. Bu nedenle dikkatsizlikten yanlış yapma oranı oldukça yüksektir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, sorunun açıklama ve esas vurgulanan kısmının çok iyi okunmasıdır. Altı çizili kelimelere çok dikkat edilmelidir, özellikle olumsuz sorularda, kesinlik ifade eden, en az, en çok gibi sorunun çözümünde anahtar görevini gören kelimelerin altı çizilmektedir. Bu kelimelerin anlamlarına dikkat edilerek sorunun çözümüne gidilmelidir. Eğer ki soruda hangileri doğru olabilir diyorsa, kesin yanlış olanlar dışındakiler doğru olabilir demek istenir. Kesinlikle doğrudur diye sorulursa ise, doğru olup olmadığı kesin olmayanlar alınmayacak demektir. Bu tür soru kalıplarına kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Formül ezberlemektense formülü sık sık kullanarak kalıcılığını sağlamak daha faydalıdır. Şekil çizimine önem verin ve gerekli gösterimleri şekil üzerinde yapın, bu sizin zaman kazanmanızı sağlayacaktır.


KİMYA DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

Kimya dersinden başarılı olabilmek için, öncelikle konu anlatımlı bir kaynak elinizin altında olmalıdır. Derste öğretmeni dinledikten sonra, evde konu tekrar edilmelidir. Test çözmeye başlamadan önce çözümlü soruların çözümleri kapatılarak sorular çözülmelidir. Yalnızca takıldığınız zaman çözümlere bakmalısınız. Daha sonra testler kolaydan zora doğru sıralı olarak çözülmelidir. Konular bitirildikten sonra soru bankasına geçilmelidir. Konular bitirildikten sonra unutulmaması içim aralıklarla soru çözülmelidir. Son yıllarda çıkmış soruları dikkatlice çözülmelidir ve sınav analizleri iyi yapılmalıdır. Yaptığınız hataları dikkate alarak, bunları diğer sınavlarda yapmamaya çalışmalısınız. En iyi öğrenme metotlarında birisi de, sınav çıkışında soruları arkadaşlarınızla tartışmak ve varsa yapamadığınız soruları öğretmeniniz ile çözmektir.


BİYOLOJİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALIDIR ?

ÖSS de biyoloji açısından konu ayrımı bulunmamaktadır fakat 12 soruyla biyolojinin tüm konularını taramak imkansızdır. Bunun için, bazı konulardan her yıl soru gelirken, bazı konulardan ise ara sıra soru gelebilmektedir. Biyolojiden ÖSS de çıkan soruların tamamı dikkatle incelenirse rahatlıkla çözülebilmektedir. Bunun için öncelikle konular iyice çalışılmalıdır sonra konuyla ilgili ÖSS formatına uygun sorular çözülmelidir. Konular çabuk unutulduğundan sık sık tekrarlar yapılmalıdır ancak tekrar yaparken soru çözmeye öncelik verilmesi faydalı olabilir. Çözemediğiniz sorularla ilgili konular tekrar gözden geçirilmeli, eksiklikler varsa en kısa zamanda tamamlanmalıdır.





LÜTFİ KARAMANOĞLU
EĞİTİM DANIŞMANI

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online